Boerderijtuin Hof Lamsweerde

In onze tuin komt een orchideeënsoort voor, de brede wespenorchis.

brede wespenorchis tekening flora Europa fd.jpg (278786 bytes)Brede wespenorchis

Epipactis helleborine

 

25- 75 cm. Plant met soms wel 100 bloemen in een lange aar. Bladen glanzend groen, met de grootste breedte onder het midden. Bloemen in de aar naar één zijde gekeerd, met drie kelkbladen en drie kroonbladen, waarvan het onderste vergroot, hartvormig. Bloemdek groenachtig of purper, In bossen, vooral op kalkhoudende bodem. Bloeit van juni t/m september. Bedreigde soort, komt voor in graslanden.

M. Chinery

Flora & fauna van Europa (vert.)

Thieme, Baarn, 1994

 

 

 

brede_wespenorchis_3.jpg (10232 bytes)De brede wespenorchis (Epipactis helleborine) is een wilde plant uit de orchideeënfamilie (Orchidaceae). Uit de wortelstok ontspringen vaak meerdere stengels met een uiteindelijke hoogte van circa 60 cm . Deze wespenorchis groeit met name in bossen, duinen en kreupelhout op zandgronden. In het begin van het bloeiseizoen is de bloemstengel aan de top omgebogen.

 

 

 

Bloem

De bloem is geheel groen of groen met rood/lila. De bloem is geurloos en heeft een lip die bestaat uit twee delen: het voorste heeft aan de voet twee knobbels, het achterste heeft van voren een spleet. Een spoor ontbreekt.

 

 

Bloei

De bloemen vormen een losse aar of een tros met naar één kant hangende bloemen. Deze staat in de zomermaanden (van juni tot augustus) in bloei. Bloeiaar wordt soms door bladluizen aangetast. Er zijn dan talloze mieren hierop aan te treffen. De gehele plant kan vaker spontaan in tuinen verschijnen en na enkele jaren kan door het uitgebreid wordtelstelsel (wortelstokken) het aantal orchissen behoorlijk groter worden. Voorwaarde blijft een onbewerkte en onbemeste (zeker géén kunstmest) bodem. De bloem van de gewone brede wespenorchis is aangewezen op bestuiving door insecten. Bij een afwijkende vorm (epipactis muelleri) ook geelgroene wespenorchis genoemd, treedt zelfbestuiving op. Deze orchidee is ook in Zuid-Limburg waar te nemen.

 

 

Blad

De bladeren zijn breed (naam) eivormig en verspreid. De middelste bladeren zijn het langst. De stengel glanst onderaan vaak met een roodpaarse gloed.

 

 

Vrucht

De brede wespenorchis draagt een doosvrucht.

Bron: Wikipedia

 

 

 

bredewespenorchis met wesp.jpg (16805 bytes)

brede wespenorchis 10.jpg (134511 bytes)

De belangstelling van de wesp bezorgde de Epipactis helleborine haar Nederlandse naam

 

postzegel brede wespenorchis.jpg (52698 bytes)

De Belgische posterijen wijdden in 1994 een zegel aan de wespenorchis

 

 

 

IMG_2153.jpg (110990 bytes) IMG_2148sf.jpg (116307 bytes) IMG_2215.JPG (203673 bytes)
 

 

Terug naar hoofdpagina